Free Sensor Sample Order Now

Article: Robothand voelt of iets breekbaar is

Als wij iets vastpakken, weten we of we hard of zacht moeten knijpen. Robots begrijpen dit niet. Een Hongaars bedrijf brengt daar verandering in.

Wanneer je een robot leert om een kop thee te maken, kan hij de beker prima vasthouden. Maar vraag je hem vervolgens om een ei te pakken, dan knijpt hij het waarschijnlijk kapot. Ze hebben namelijk geen gevoel in hun kunstmatige vingers en weten niet of iets breekbaar is. Het in Boedapest gevestigde bedrijf OptoForce wilde hier verandering in brengen. Het heeft een robotklauw ontwikkeld die objecten kan voelen zoals wij mensen dat doen.

Het stukje technologie is uitgerust met infrarood licht. Wanneer de robot iets vastpakt, deukt zijn vingertop van silicone een beetje in. Fotodiodes lichtdetectors nemen dit waar en sturen een seintje naar een softwareprogramma dat uitrekent hoeveel kracht de robothand op het voorwerp moet uitoefenen.

OptoForce heeft al verschillende fabrieken weten te interesseren voor hun ontwerp. De gevoelige vingers worden gezien als een belangrijke volgende stap in de ontwikkeling van robots.

Multi Vector - Sensor Holding Egg